Sll egszben
2004.09.17. 21:36
Sll egszben
Hozzvalk:
10 db sll,
10 dkg s,
20 dkg zsemlemorzsa,
15 dl olaj,
2 db fejes salta,
3 db citrom,
5 adag tartrmrts,
10 adag hasbburgonya vagy petrezselymes burgonya. |
 |
A sll pikkelyeit pikkelykaparval gondosan lekaparjuk. Ezutn vatosan kibontjuk, belssgeit eltvoltjuk. Az uszonyokat a gerincrl s a has alatti rszrl levgjuk. A kopoltyt s a szemeket kiszedjk. A sllt megmossuk, majd alaposan leszrtjuk.
A sllt kvlrl kb. 0,5 cm tvolsgban beirdaljuk. Kvl, bell szzuk, rvid ideig llni hagyjuk, hogy a s jl tjrja a hal hst. A szjba egy darab nyers burgonyt helyeznk, hogy ebben a nyitott formban sljn majd kszre. Ezutn a sllt meghajltjuk, kifli alakra formzzuk, zsemlemorzsban megforgatjuk. Forr olajba helyezzk, mindkt oldalt pirosra stjk gy, hogy kzben locsolgatjuk a forr olajjal. A kszre sttt sllt csepegtetrcsra emeljk laptkanl segtsgvel, gyelve arra, hogy ne trjn el. Szjbl vatosan eltvoltjuk a sltburgonyt. Fmbl kszlt halastlra tlpaprt helyeznk. Erre helyezzk orrval s farkval felfel a ropogsra slt halat. Krberakjuk hasbburgonyval vagy petrezselymes burgonyval. A sll szjba s a tl kt vgre citromgerezdeket helyeznk. Saltalevllel dsztjk. Kln adunk hozz jl elhttt tartrmrtst mrtsoscsszben.
A sllt roston is sthetjk. Ebben az esetben a sllt sts eltt olvasztott vajba mrtjuk. A halat roststre helyezzk, majd vajjal kenegetve stjk pirosra mindkt oldalt.
|
|